Naš studio

 

Yoga učitelji

 
Martina Štorek

Moj prvi susret s jogijskim temama dogodio se davno kroz knjigu Autobiografija jednog jogija, Paramahanse Joganande. Ta mi je knjiga otvorila prozor u svijet i shvaćanja koja su mi do tada bila potpuno nepoznata te danas mogu sa sigurnošću reći da mi je polako i sigurno promijenila život. Dulji niz godina bavila sam se samo proučavanjem jogijske filozofije dok nije došlo vrijeme za praksu. Posljednjih osam godina prakticiram pranayame, kriye i različite sustave asana prakse. Pored svih životnih izazova, praksa je postala moja sigurna luka u koju se uvijek vraćam po malo mira i snage. Sustav yoge osim sveprisutnih asana vježbi gledam kao sustav samorazvoja i samospoznaje. Odlučila sam se sustavno educirati 2015. godine na Poligonu za yogu YogaPro i završila 200 RYT uz mentorstvo Sanje Radović i ostalih učitelja poligona Yogapro.
Kako bi prilagodila asana praksu svojim potreba i životnom stilu prakticirala sam više stilova yoge, a omiljena mi je Dharma yoga koju upoznajem kroz učitelje Dharme u Hrvatskoj. Edukacije nastavljam od inspirativnih učitelja u Hrvatskoj i inozemstvu, a želja za produbljivanjem znanja odvela me na Amrita holističku akademiju pod mentorstvom Senke Kušer Mijić gdje završavam drugu godinu studija. Školovanjem na AHA Akademiji usvajam znanja iz ayurvede, psihospiritualne tehnike i energetskog rada. Za mene yoga znači znanstveni pristup čovjeku kojeg se promatra kao višeslojno biće i ima adekvatnu tehniku - praksu za tjelesni, emotivni, mentalni i duhovni nivo. Samo kroz redovitu praksu možemo otkriti sve njene dobrobiti i dubinu, zato vidimo se na prostirci.
Namaste


Ivana Kurtov

Potpuno neplanirano, a opet tako prirodno, ona unutarnja želja isplanirala je da se obrazujem za yoga učitelja u Australiji. Moja podloga rada kao terapeut za mentalno zdravlje u psihijatrijskom okruženju i stečenog zvanja magistra socijalne pedagogije, velikodušno je i sretno prihvatila iskustvo bivanja u tijelu, umu i dopuštanju duha da se čuje još glasnije. Te dvije znanosti u meni postale su sestrice i tako skladno se nadopunjuju kreirajući lijepo mjesto za živjeti. Uživam u pružanju takvog iskustva svojim klijentima ili polaznicima yoga satova. Tijelo ima kapacitet doživjeti puno toga, ugodnog i neugodnog, ali isto tako dopustiti da iskustva protječu dalje. Često sam i sama mislila da mi yoga ili neka druga tehnika daje dio nečega što ja nemam, ali sada tim tehnikama vraćam sebi i drugima ono što je oduvijek naše, a to je svjesnost naših bez napora stečenih prirodnih potencijala i prirodne inteligencije tijela. Yoga je za mene praksa samo-prihvaćanja, odakle sam i sama bila spremna prihvatiti i vidjeti druge. Ponekad se nisam mogla povezati sa sobom u satovima joge, jer sam osjećala kao da nisu dizajnirani baš za ovo moje tijelo i um. U svojim satovima potičem pojedinca da bude znatiželjno i suosjećajno prisutan u svojem tijelu, da aktivno postane dio inteligencije tijela i uma učeći o sebi i ploveći svojim morem. Ono što danas radim kombinacija je svega proživljenog, naučenog, stečenog i onoga što svaki dan doživljavam i učim. Radim kao holistički terapeut u području poremećaja hranjenja, traumatskog stresa i kao joga učitelj za sve osobe koji se osjećaju pozvanima..
Namaste